March 2, 2010

Dunhill.14.Memang.Heaven

Oi.oi…
Bosan dol dok umah… tataw nk watpe… balik keje jek melantak nasik smbil menghirup dunhill 14 kegemaran… feel die mmg x igt laa… layan jek… n then,pe agi?? Bantai tdoq… sdar2,mak aku bising suh smyg maghrib…


Dunhill 14?? Mmg feel… rokok terbaek antara yg terbaek…




Bercerita pasal rokok,aku teringat kesah zaman skolah… tyme tuh aku f2… korg pon taw bile f2 jek,tanduk setan tuh da mula muncul… yelaa,mase f1 asyik “setan” jek yg nk buli kite… tp bile da x f1,setan tuh bg tanduk kt kite…

Mase f2,kterg diwajibkan pegi klas tajwid… klas tajwid nie mcm klas bacaan alquran laa… syok klas nie,leh tdoq.. ustaz pon wat dunno jek… sbb ustaz2 nie skolah import dari mane tah… aku pon tataw… aku pegi jek klas tajwid tuh even aku da hustler bab2 tajwid nie… hoho

De laa satu ari tuh,tah mcammane aku leh terniat nk p tdoq kt dorm… tyme2 nie,mmg xde sape pon kt dorm sbb abg2 n kakak2 sume ade prep kt klas masing2… so,xde sape kaco kt dorm… so,aku menyelinap laa p kt blok b… nngk2,bkn aku sorg jek tp Da berkepuk da manusia2 dok bertenggek atas katil kt dlm dorm tuh… masing2 berpikiran mcm aku,nk tdoq…

Di suatu sudut,aku terlihat de sorg dua dok feel layan tah pebende tah… dok sorok2… sape x curious bile de org wat sumthing yg korg rase cam best n sorok2,kan?? Aku x terkecuali… aku tny laa mereka dok watpe… derg x jawab… setelah disiasat,mereka sedang asyik melayan ROKOK… tuh laa 1st tyme aku knal rokok… sembang2,ade laa tertelan air liur bile nngk derg dok layan… aku pon ape lagi?? Layan same… 1st tyme layan,batuk terok gile babi… x tertahan dadaku ini…


Selang beberapa hari,kantoi ngan senior… ape lagi?? Kne “lauk” laa… ciss!!


Smpai skang aku terpk… ape yg best sgt psal rokok nie?? Bile aku isap,bese jek aku rase… xde laa smpai nk high2 nie… da laa bese jek rase,duit plak abeh… makin ari,makin naik harga rokok… tp,still ade org bli gak… apasal ea??

1 jek mnde yg aku xleh nk nafikan… isap rokok nie mmg addict gile babi… kau akan jadi addicted yg teramat sgt bile starting kau isap,ko da heavy… kalo xde stock,sanggup bunuh kawan tuh… x caye korg try… Mase skolah,kterg penah jek korek tin yg merangkap ash-tray tuh semata2 nk bg asap masok dlm bdn… gile kan?

So,jgn isap rokok dow… aku bkn nye ape… nnt jikalau korg dpat hidayah nk stop smoking,korg akan melalui pengalaman yg sgt sukar dlm hidup korg… mcm2 hal korg kne tempuh… xleh terbau asap rokok,rase cam hidup x lengkap sume laa… aku penah jek demam smpai 2 bulan sbb x amek menatang tuh… ari2 ade org supply aku panadol… nk bg baek demam aku… seksa,bai!!





Cara-cara yg aku pnah gune utk stop smoking:
1)beli sebalang chewing gum… cara nie bg aku agak berkesan laa… bile korg rase nk smoke jek,korg kunyah laa chewing gum tuh… kunyah n kunyah…
2)Jgn pegi kt tempat2 yg berpotensi utk org ramai menghisap rokok… bkn nye ape… bile korg terbau asap rokok,korg nnt akan jadi x keruan… smpaikan kalo kuar ngan awek n then terbau,sanggup p 7-e bli sekotak rokok… amek sebatang n isap… lagi 13 btg korg buang sbb takot kantoi ngan awek korg… membazir!
3)Cara last nie maybe akan wat korg terkejot… korg sume nk kawen kan?? Kalo nk kawen,mesti ade pasangan korg… btol?? Haa,suh pasangan korg tuh sumpah korg xkan kawen ngan die kalo korg still smoking… cth,”kalo u smoking lagi, I sumpah u xkan kawen ngan i..”

Bile korrg da heavy smoker,korg da x pk psal nasik da… lapa jek isap rokok… kdg2 tuh,rokok nie da jadi makanan ruji korg menggantikan nasik… korg bayangkankan jap kalo rokok da jadi makanan ruji korg… of coz laa idup korg akan menjadi x keruan kalo x isap rokok nie.. samelaa kalo nasik tuh… nasik makanan ruji korg,kan?? Idup korg penah keruan kalo x makan nasik?? Dasat kan?
















Sape2 yg baru nk mula tuh,betta taubat cepat sebelum terlambat… yg aku cite nie,sume pengalaman aku as a smoker…

9 comments:

Akram said...

memang tak ada yg bagus nye isap rokok

Muhammad Ijam said...

memang,akram

aina adnan said...

kamu isap rokok ke?

Merissa K. said...

oh indeed, dunhill paling best. and it does make people do benda yang paling gila sekali.

i had this friend yang mmg dah broke sangat sangat, takde duit nak beli rokok. and dia guna one of the toilet in his dorm.

somewhere near the toilet tank, ada stashes of puntung rokok orang. so sebab sangap sgt, he took one and lit it up.

it tasted like crap. literally.

haha.

Muhammad Ijam said...

Merissa :
GOD!! wut type of human that is?? ahahahahaa...
it's true... people will do anything to get some smoke... kem slm kt your friend tuh... =)

jakob88 said...

tu kotak dunhill lame tu

n@m@n said...

bagus

berenti lah isap benda alah tu...;)

Muhammad Ijam said...

n@m@n : da berenti da... seksa idop... ahaha

Nurain Hasan said...

i do respect ppl yg cn stop smoking. ;)) thumbs up!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails